четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Stručno-operativni tim dao predlog za uvođenje vanredne situacije u Boru: “Želimo da zaštitimo živote građana”

Stručno-operativni tim dao predlog za uvođenje vanredne situacije u Boru: “Želimo da zaštitimo živote građana”

Trenutna epidemiološka situacija na teritoriji grada Bora je i dalje nesigurna zbog pojave novih slučajeva virusa, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, nakon što je održan sastanak članova Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije.

Od poslednjih informacija, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, registrovana su četiri nova slučaja virusa, te na području grada ukupan broj osoba koje su inficirane virusom korona trenutno iznosi 39. Radi se o dvema osobama ženskog i dvema osobama muškog pola, starosne dobi od 19 do 52 godine, a svi oni su sa blagom simptomatologijom, na adekvatnoj terapiji i nalaze se u kućnoj izolaciji i pod nadzorom lekara.

„Svako ko primeti i najblaži simptom koji može ukazivati na neku virusnu infekciju, nije na odmet da se javi u kovid ambulantu kako bi se odradili detaljni pregledi i ustanovila adekvatna terapija. Time ćemo prvo zaštiti sebe, a onda i svoju okolinu. Neophodno je da se strogo držimo propisanih mera, a to je nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, redovna higijena ruku, dezinfekcija prostora i održavanje distance.“, rekla je danas dr Javorka Stankulić, epidemiolog Doma zdravlja u Boru.
Prema rečima direktora Opšte bolnice u Boru, dr Gorana Joksimovića, na Grudnom odeljenju trenutno boravi 14 bolesnika, od kojih je sedmoro pozitivno na virus, dok se za petoro čekaju rezultati testiranja.

„Znamo da kreće sezona slava, pa bih ovom prilikom ponovo apelovao na naše sugrađane da budu odgovorni jer nije vreme za velika okupljanja. Na nama je da iznesemo celu ovu situaciju i zajedno prebrodimo period koji nam predstoji.“, kazao je Joksimović.
Кako se čulo na konferenciji, inspekcija je već krenula sa kontrolom objekata i proverom da li se i u kojoj meri poštuju propisane mere Кriznog štaba.

„Inspekcijske patrole već su krenule da proveraju poštovanje uredbi koje je propisala Vlada RS kada govorimo o suzbijanju širenja zaraze izazvane virusom korona. Кontrolišemo ugostiteljske objekte, trgovinske lance, ali i građane. Ovim putem apelujem na građane da poštuju mere kako ne bi bilo potrebe za reagovanjem inspekcijskih organa.“, poručio je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, Dragan Štrbac.
Zbog svih navedenih razloga, a posebno zbog povećanja broja obolelih od virusa, Stručno-operativni tim za higijensko-epidemiološke mere je, razmatrajući trenutnu epidemiološku situaciju u gradu, danas dao i predlog gradskom Štabu da uvede vanrednu situaciju, kako bi se zaustavilo širenje virusa i sačuvalo zdravlje svih građana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts