петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Šta je potrebno za uzgoj oraha ?

Šta je potrebno za uzgoj oraha ?

 Poslednjih godina primetan je trend podizanja novih zasada oraha na prostoru Timočke krajine. Sorte koje se ovde uzgajaju su uglavnom domaće sorte oraha. U PSSS Negotin ističu da su poljoprivrednici često pogrešno ili nedovoljno informisani kada je u pitanju sadnja, uzgoj i odabir sorte koja će u njihovim zasadima biti zastupljena.

Poljoprivredni savetodavci preporučuju svima koji žele da se bave sadnjom oraha, da se prethodno  moraju postarati da obezbede sve potrebne uslove da on izraste na pravi način. Zato posebnu pažnju treba obratiti na klimatske faktore, odnosno na svetlost, vlažnost i temperaturu, takođe je jako važno da se ispoštuju preporuke o razmaku između stabala. Dejan Stefanović savetodavac u PSSS Negotin kaže da poljoprivrednici tu najviše greše i da to kasnije može predstavljati i ozbiljan problem.

Poljoprivrednici koji se odluče za gušću sadnju moraju da ulože dodatna sredstva u nabavku neophodne mehanizacije za orezivanje, naglašava Stefanović i dodaje da ukoliko rezidba nije u planu, voćnak neće biti dovoljno produktivan.

U intenzivnoj proizvodnji najviše se traže sorte Lara, Fernor i  Čendler, u savetodavnoj službi u Negotinu kažu da tu treba biti jako oprezan, obzirom da ljudi na ovom prostorima nemaju iskustva sa tim sortama, jako je važno znati kako one reaguju na prolećne mrazeve. Za sortu Čendler je karakteristično da vegetacija kreće ranije a završava kasniju u odnosu na sortu Lara koja kreće kasnije ali ranije završava vegetaciju. Preporuka poljoprivrednicima je da se najpre dobro informišu pre nego što se odluče za sadnju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts