петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Prvostepena presuda protiv Ziđina – kompanija kriva za zagađenje u Boru

Prvostepena presuda protiv Ziđina – kompanija kriva za zagađenje u Boru

Z a zagađenje u Boru u novembru 2019. i januaru 2020. odgovorni su kompanija Ziđin Bor Koper i jedan od njenih rukovodilaca, presudio je Privredni sud u Zaječaru u julu uz ukupne novčane kazne od 450.000 dinara. Presuda nije konačna jer su obe strane uložile žalbe – poslednju reč daće Privredni apelacioni sud u Beogradu.

Kompanija Ziđin Bor Koper, nekadašnji RTB Bor, i Boban Todorović, rukovodilac pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), prekršili su Zakon o zaštiti vazduha jer su doveli do prekomernog zagađenja vazduha u Boru 21. i 22. novembra 2019, kao i  14. i 15. januara 2020. Oni su odgovorni što nisu obustavili proizvodnju u postrojenjima nove topionice i fabrike sumporne kiseline i tako prekomerno ispustili sumpor-dioksid (SO2) u vazduh tokom četiri sporna dana, pokazuje presuda Privrednog suda u Zaječaru iz jula ove godine.

Tih dana u pojedinim satima u centru Bora koncentracija SO2 bila je i do 8,3 puta veća od dozvoljene, zaključila je inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine koja je inicirala sudski postupak.

Kompanija Ziđin zbog toga treba da plati 400.000 dinara, a rukovodilac TIR-a 50.000. Ova odluka, međutim, nije pravosnažna jer su se na nju žalili i osuđeni, ali i Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru, koje ovaj postupak vodi po prijavi Ministarstva. Konačnu odluku o ovom slučaju doneće Privredni apelacioni sud u Beogradu gde je predmet stigao 21. septembra. Dok tužilaštvo traži veću kaznu, advokat kompanije Ziđin i Bobana Todorovića predlaže da se one ublaže na sudsku opomenu ili potpuno ukidanje.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, kazna za Ziđin je mogla da bude i daleko veća – do tri miliona dinara, uz kaznu srazmernu učinjenoj šteti, ali je sud u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti: kompanija ima više zaposlenih radnika, do sada nije osuđivana, pri čemu je društveno odgovorna i nastoji da preduzme mere za smanjenje zagađenja. Sud je primetio i da je u pitanju stara tehnologija i satno zagađenje (ne celodnevno), zbog čega je takođe smanjio kaznu, pokazuje presuda.

Kroz sudski proces odbrana je pokušala da ospori da je Ziđin jedini zagađivač u Boru, upirući prstom najviše na gradsku toplanu.

Sudu su priloženi i dokazi da tokom spornih dana gradska toplana nije prekomerno ispuštala zagađujuće materije u vazduh, a inspektorka Ministarstva koja je kontrolisala aerozagađenje u Boru, Emila Tošić, kao svedok na sudu je navela da služba za zaštitu životne sredine u borskoj kompaniji prati zagađenje iz minuta u minut i da je u kritičnim danima izmerila prekoračenje zagađenja SO2.

Iz Ziđina su naveli da su nakon toga zaustavljali proizvodnju kako bi popravili agregat i tako smanjili zagađenje, ali i da su Ministarstvu dostavili plan za rešenje problema aerozagađenja iz pogona u ogranku TIR.

Nakon nekoliko godina pauze, dolaskom kineskog Ziđina koji je preuzeo RTB krajem 2018. godine, zagađenje u Boru ponovo je postala tema u javnosti. Više manjih protesta Borana prošle godine kulminirali su 15. novembra većim skupom ispred upravne zgrade Ziđina, uz podršku ljudi iz više gradova Srbije. Borani su tad tvrdili da je zagađenje veće od dolaska kineskog investitora i tražili mu da smanji proizvodnju. Nekoliko dana nakon skupa zagađenje je zabeležila i inspekcija.

Nedavno objavljen izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazuje da je Bor prošle godine bio među najzagađenijim mestima u Srbiji – jedini zbog SO2. Bor se izdvaja i po intenzitetu zagađenja jer je vazduh u centru grada bio „opasan po zdravlje ljudi“ 13 puta.

Izvor: cins.rs

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts