недеља, 5 маја, 2024

20 godina sa vama
Prva polovina novembra optimalan rok za sadnju voća

Prva polovina novembra optimalan rok za sadnju voća

Poslednjih godina na teritoriji Negotinske krajine voćari su jako zainteresovani za podizanje voćnih zasada dunje, leske i oraha, a optimalni rok za sadnju je početak novembra meseca, preporuka je poljoprivrednih savetodavaca. Međutim pre same sadnje neophodna je i dobra priprema zemljišta, duboko zaoravanje površina i hemijska analiza zemljišta, taj posao kako kažu, mora započeti mnogo ranije.

Hemijska analiza zemljišta je neophodna i zbog podsticaja, naime ukoliko vlasnik poljoprivrednog gazdinstva želi da konkuriše za državne subvencije, koje iznose oko 60% od vrednosti sadnica mora da ima uverenje o izvršenoj analizi zemljišta.

Ova 2020. godina bila je turbulentna i kada je u pitanju rod voća, konkretno na prostoru Negotinske krajine prinosi su bili šarenoliki, ističe Dejan Stefanović iz PSSS Negotin, kako kaže zabeležen je podbačaj kod jabuke koja je i najzastupljenija, a rod opet zavisi i od sorte.

Kada je u pitanju drugo voće, šljiva je ove godine imala jako dobar rod od 8 do 9 tona po hektaru. Dunja se isto dobro pokazala, inače ona kasnije cveta za razliku od ostalog voća, te nije izložena prolećnim mrazevima. Kod dunje se ove godine javila ervinija koja je bakterijsko oboljenje i jako je teško boriti se s njom, međim pojava bolesti je registrovana u većini mladih zasada te to i nije drastično uticalo na prinose ovog voća.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts