четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA NEGOTINA U PRVOM SVETSКOM RATU

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA NEGOTINA U PRVOM SVETSКOM RATU

Na današnji dan 21. oktobra 1918. godine Negotin je oslobođen u I svetskom ratu. Posle proboja Solunskog fronta, 1918. godine, XIII pešadijski puk “Hajduk Veljko” u sastavu Druge armije, kao ni druge srpske jedinice, nije mogao da učestvuje u oslobađanju istočne Srbije. Taj zadatak dobijaju savezničke vojne jedinice pod komandom francuskog generala Žuinja Gambete, koji je na današnji dan, pre 102 godina, na čelu konjičke brigade i marokanskih jedinica ušao u Negotin.

Na spomenik poginulima u ratovima od 1912-1918.godine i oslobodiocu generalu Gambeti u centralnom gradskom parku, delegacije Opštine Negotin koju su činili Mladen Bošković, narodni poslanik i članovi Opštinskog veća Dalibor Mašić i Ljutica Jovanović, i boračkih organizacija danas su odale počast palim junacima i položile vence.

Večno hvala i slava oslobodiocima Negotina i Кrajine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts