понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
IZVRŠNI SAVET NACIONALNOG SAVETA VLAHA ZASEDAO U NEGOTINU

IZVRŠNI SAVET NACIONALNOG SAVETA VLAHA ZASEDAO U NEGOTINU

Sednica Izvršnog saveta Nacionalnog saveta Vlaha održana je danas u maloj sali opštine Negotin. Prisutne je na samom početku sednice pozdravio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin koji je istakao da je saradnja sa Nacionalnim savetom Vlaha izuzetno važna za našu opštinu.
„ Želim da vas pozdravim i poželim uspešan rad. Zahvaljujem vam na izuzetnoj saradnji sa našom opštinom koja je posebno važna imajući u vidu broj naših sugrađana koji pripadaju vlaškoj nacionalnoj manjini. Poštovanje različitosti, tolerancija i razumevanje odlike su koje krase odnose između pripadnika vlaške nacionalne manjine i Srba na ovim prostorima.“ istakao je predsednik Veličković.

Nacionalni savet Vlaha svoj rad prilagodio je trenutnoj epidemiloškoj situaciji izazvanoj pandemijom kronavirusa. U toku su operativne pripreme za izdavanje lektire za nastvano predmet “Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“.

„Mi ne stajemo sa radom, naš rad je prilagođen trenutnoj epidemiloškoj situaciji. Na današnjem sastanku bilo je reči o nekoliko ključnih tema, informisanje o svim aktivnostima saveta i obrazovanje. U sferi obrazovanja, na prethodnoj sednici doneli smo nekoliko odluka koje sada operativno izvršavamo a tiču se izdavanja lektire koja će se koristiti posebno kao nastavni sadržaj za decu koja uče „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“. Po prvi put Nacionalni savet Vlaha podržava izdavanje lektire. Druga važna stvar jeste da ćemo Nacionalni savet u cilju promovisanja „Vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture“ kao nastavnog predmeta u škola, finansirati zajedno sa opštinama koje saraćuju sa nama jedan paket koji će koristiti svi učenici škola koji će učiti ovaj predmet. Želim da istaknem odličnu saradnju sa opštinom i predsednikom Veličkovićem i sa članom Saveta Đorđem Raducićem koji daje sve od sebe i predstavlja Nacionalni savet u opštini Negotin ali i u inostranstvu.“ istakao je Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.
Izdavanje lektire koju će u školama koristiti učenici koji budu pohađali nastavni predmet „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ pohvalio je i član Nacionalnog saveta Vlaha iz naše opštine Đorđe Raducić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts