петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Drugi festival bibliobusa u Kladovu

Drugi festival bibliobusa u Kladovu

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo organizator je Drugog festivala i međunarodne konferencije na temu „Pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika“. Povod ponovnog okupljanja porodice putujućih bibliotekara je 10 godina rada bibliobusa u Kladovu.

Sa namerom da obeleži deset godina rada pokretne biblioteke, Biblioteka centar za kulturu Kladovo organizovala je drugi festival bibliobusa, koji se ove godine održava u posebnim uslovima usled pandemije COVID 19. Bibliobus u Kladovu tokom godine obilazi 12 naseljenih mesta na teritoriji opštine i knjigama snabdeva i najudaljenije korisnike, zato je značaj pokretnih biblioteka izuzetno veliki.

Pored Kladova još tri grada u našoj zemlji imaju bibliobuse i oni su svi prisutni na drugom festivalu bibliobusa. Prijepolje je svoju pokretnu biblioteku dobilo 2003. godine i oni u ovom poslu imaju i najviše iskustva.

Aleksinac je svoju pokretnu biblioteku dobio 2008. godine i ona obilazi 40 naselja na teritoriji opštine, dok je bibliobus u Kruševcu sa radom počeo 2017. godine ima 700 korisnika i 18 stajelišta.

Učesnici stručne konferencije diskutovali su o prednostima i manama svog posla, o tome kako da pridobiju decu i nauče ih da poštuju i zavole knjigu… pored učesnika iz Srbije koji su fizički bili prisutni, u konferenciji su putem zum aplikacije učestvovali i predstavnici biblioteka iz zemalja u region ali i bibliotekari iz Holandije, Portugala, Španije, Francuske koji ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije nisu mogli da dođu u Kladovo.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts