петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar nije epidemiološka bomba izjavio je epidemiolog dr Nenad Ristović

Zaječar nije epidemiološka bomba izjavio je epidemiolog dr Nenad Ristović

„Zaječar nije epidemiološka bomba, bez obzira na činjenicu da pojedini mediji poslednjih dana proturaju takvu informaciju, izjavio je u svom obraćanju javnosti epidemiolog u ZC Zaječar dr Nenad Ristović i šef odborničke grupe “Pobeda za naš grad Dr Nenad Ristovic” u skupštini grada Zaječara. Ristović je nakon održane 39. sednice gradskog parlamenta izneo podatke o realnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Zaječara od 1.  do 16. septembra.

“ U nazad pet dana pojedini mediji proturaju informaciju da je Zaječar epidemiološka bomba, ja želim da vam dam podatke o jednom delu situacije: 1. septembra u Zaječaru je bilo troje pozitivnih na korona virus, drugog septembra ni jedna osoba, 3. septembra tri osobe, 4. septembra jedna osoba, 5., 6., i 7. septembra ni jedna osoba, 8. i 9. septembra tri osobe, 10. septembra šest osoba je bilo pozitivno na korona viruszatim 11. i 12. septembra po jedna osoba, 13. bez zaraženih, 14. 2 osobe, 15. jedna osoba i 16. dve osobe“.

Što se tiče broja ljudi koji se javljaju sa respiratornim infekcijama, dr Ristović kaže da se sa početkom školske godine pojavio i respiratorni virus koji nema veze sa kovid 19 infekcijom.

“ Imamo jedan broj obolelih koji imaju znake nazeba, blago povišene temperature, sekrecije iz nosa i gušobolje pa i lakog kašlja, osobe sa pomenutim simptomima koje su testirane nisu imale pozitivan PSR. Ovo nisu podaci koji ukazuju na to da je Zaječar epidemiološka bomba“, naglašava dr Ristović.

On kaže da Zaječar nije bio proglašen za žarište ni u julu i avgustu kada je na infektivnom i grudnom odeljenju ZC Zaječar lečeno na dnevnom nivou od 45 do 47 pacijenata hospitalno, i kada je preko sto pacijenata lečeno u kućnim uslovima od kovid pneumonije. “ Smatram da je neprimereno podizati tenziju i paniku kod građana“, kaže Ristović. On je apelovao na sve one koji učestvuju u lečenju građana, kao i na one koji donose mere u borbi protiv širenja infekcije da saopšte realne i prave informacije, kako ne bi građane doveli u neizvesnost  i u zabludu. dr Ristović naglašava da je ovo obraćanje javnosti imalo samo jedan cilj, da se građanima daju realni podaci i da se spusti tenzija, a kako kaže ovi podaci su preko profesora Branislava Tiodorovića dostavljeni i republičkom kriznom štabu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts