петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Upoznajte stari Zaječar kroz monografiju „Nogu pred nogu kroz varoš Zaječar“

Upoznajte stari Zaječar kroz monografiju „Nogu pred nogu kroz varoš Zaječar“

Nedavno je iz štampe izašla monografija „Nogu pred nogu kroz varoš Zaječar“autorke Irene Jović Stanojević. Ova knjiga na oko tri stotine strana sadrži veliki broj zanimljivosti i zabeleženih događaja o običnim stanovnicima grada na Timoku kroz vekove. Autorka navodi da je svaki navedeni podatak  pre saopštavanja višestruko proveravan te se može smatrati relevantnim.

Monografija „Nogu pred nogu kroz varoš Zaječar“ sadrži veliki broj priča i fotografija prikupljenih tokom pripremanja tv serijala „Nogu pred nogu“ i „Poruka u Boci“ na kojima je autorka ove knjige radila, tokom svoje karijere TV novinara i voditelja. Priče koje su ovde sabrane svedoče o običnim ljudima i njihovim životima, bez značajnih istorijskih događaja i ličnosti

“ Zanimalo me je kako su živeli, šta su radili, šta su jeli, od čega su bolovali, da li su bili poverljivi“, navodi autorke ove monografije i dodaje da je počela da istražuje minijature, beleške na marginama knjiga, kasnije i literaturu i razne tekstove i zapise na internetu, obzirom da je danas dosta materijala  koji sadrže arhivi digitalizovan.

„Danas se brzo živi, omladini je potrebno da im to što čitaju bude upečatljivo i zanimljivo, današnja deca neće da čitaju opsežne istorijske tekstove, zato sam i želela da ova knjiga liči na Politikin zabavnik, sa dosta slika i uokvirenih podataka“, kaže Irena Jović Stanojević. Monografija „Nogu pred nogu kroz varoš Zaječar“ na oko tri stotine strana sadrži veliki broj zanimljivosti i zabeleženih događaja o običnim stanovnicima grada na Timoku kroz vekove.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts