уторак, 7 маја, 2024

20 godina sa vama
Od početka godine održano 40 akcija dobrovoljnog davanja krvi

Od početka godine održano 40 akcija dobrovoljnog davanja krvi

U Zaječaru je održana redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji Crvenog krsta Zaječar i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša. Prema rečima organizatora, od početka godine do sada u 40 organiyovanih akcija prikuoljeno je 1200 jedinica krvi.

Davanje krvi je opšti društveni interes koji je  uobličen u nacionalni program, realizuje se planski – masovnim i kontinuiranim organizovanjem davalaca krvi, za obezbeđivanje dovolјne količine krvi. Prema rečima Irene Mladenović iz CK Zaječar, „zaječarci su od početka godine pokazali visok stepen solidarnosti i humanosti, ako se uzme u obzir trenutna epidemiološka situacija, može se reći da su akcije bili uglavnom uspešne i što je najvažnije, nije bilo nestašica krvi“, kaže Mladenović.

Lekari podsećaju da je krv  jedini lek koji nema zamenu i ne može se dobiti veštačkim putem. Ova dragocena tečnost  je neophodna da bi nečije zdravstveno stanje bilo bolje.

Potrebe za krvlju i krvnim produktima jedne zemlje zavise od broja stanovnika, broja bolničkih kreveta i vrsta medicinskih usluga koje se primenjuju u toj sredini. Plan potreba se donosi na osnovu uvida u godišnju potrošnju krvi u proteklom periodu. U našoj zemlji potrebno je da bude 40 DK na 1000 stanovnika (4%), a taj procenat se godinama kreće oko 3%.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts