четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Na lokalitetu Timacum Minus otpočela su ovogodišnja arheološka istraživanja

Na lokalitetu Timacum Minus otpočela su ovogodišnja arheološka istraživanja

U selu Ravna nadomak Knjaževca, na lokalitetu Timacum Minus otpočela su arheološka istraživanja. Zavičajni muzej Knjaževac i Arheološki institut Beograd, uz podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave, nastavili su istraživanja ovog nekadašnjeg rimskog utvrđenja.

Ekipa istraživača već uveliko radi na iskopavanjima na lokalitetu Timacum. Arheološki institut u Beogradu dobio je 900.000,00 dinara za nastavak istraživanja, prezentaciju i promociju ovog lokaliteta. Sredstva su odobrena na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa i to za nepokretno i arheološko kulturno nasleđe.

Kada je u pitanju arhitektura i način gradnje, ovo vojno utvđenje ima delimičnih sličnosti sa Viminacijumom, istakao je dr Igor Bijelić naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Kako ističe dr Sofija Petković rukovodilac ovog projekta, namena ravanskog utvrđenja povezuje sa metalurškim aktivnostima, i o tome svedoče preliminarne arheometalurške analize uzoraka.

Arheološka istraživanja ovog lokaliteta ukazala su na kontinuitet naseljavanja od praistorije do srednjeg veka. Ovo naselje svoj vrhunac dostiže u periodu antike kao Timacum Minus predstavljajući važan rudarsko-metalurški centar. Konzervatorski radovikoji su dosad urađeni, kako ističe dr Petković zahtevaju neke popravke, a nezavisno od tog očekuje se da sledeće godine započnu i radovi na konzervaciji same kapije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts