четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Udruženje „Zlatne ruke“ iz Kladurova čuva stare tradicionalne recepte

Udruženje „Zlatne ruke“ iz Kladurova čuva stare tradicionalne recepte

U opštinu Petrovac na Mlavi već vekovima postoji selo Kladurovo, sa zanimljivom istorijom i tradicijom koja je turistima ali i putnicima namernicima itekako zanimljiva. Udruženje žena „Zlatne ruke“ iz Kladurova stožer je kulturnih dešavanja u ovom selu, onovala ga je grupa žena koja svojim entuzijazmom i pozitivnom energijom radi nešto više od jedne decenije.

Ovo udruženje pored negovanja običaja, starih zanata, čuva od zaborava i stare tradicionalne recepte. Tradicionalna Vlaška jela retko se danas mogu naći u svakodnevnoj ishrani. Malo je onih koji praktikuju da se hrane kao što su to činili naši preci. Upravo iz tih razloga udruženje žena „Zlatne ruke“ za potrebe raznih manifestacija priprema jela po receptima naših baka.

U ovom vlaškom selu , nadomak Petrovca na Mlavi, održava se manifestacija u slavu vlaškog kačamka, tradicionalno takmičenje u kuvanju žmara, autentičnog vlaškog jela. Vlasi ovaj svoj specijalitet zovu žumijare, pa odatle i naziv manifestacije “ Žumarijada“. Žmare se spremaju od kukuruznog brašna uz dodavanje ovčijeg mesa, praziluka i ulja. Sve to kuva se od 16 do 18 sati na vatri, u velikim kazanima. Ovo jelo je jedno od najstarijih ikada zapisanih i karakteristično je jer se priprema samo u nekoliko ovdašnjih vlaških sela.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts