субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
“PODRŽI DOJENJE- ZA ZDRAVIJU PLANETU“

“PODRŽI DOJENJE- ZA ZDRAVIJU PLANETU“

Svetska nedelja dojenja, obeležava se svake godine u više od 170 zemalja sveta, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Ove godine obeležiće se pod sloganom “ Podrži dojenje-za zdraviju planetu“ koji nam ukazuje na važnost dojenja u očuvanju životne sredine kao i na imperativ zaštite , promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je osnovna hrana tokom cele prve godine života, a sa dojenjem treba nastaviti i do navršene druge godine.
Postoje mnogobrojne prednosti kako za novorođenče, majku, tako i za očuvanje planete.

Prednosti dojenja za novorođenče su brojne, kao što su:

  • Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
  • Postiže razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema
  • Štiti od mnogih bolesti i infekcija
  • Smanjuje rizik od pojave alergija
  • Ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću.

Prednosti dojenja za majku:

  • Pomaže u uspostavljanju emocionalne veze sa detetom
  • Doprinosi normalizaciji telesne mase
  • Smanjuje rizik od pojave anemije, osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojki i jajnika
  • Smanjuje rizik od postporođajne depresije

Način na koji se bebe hrane utiče i na očuvanje naše planete. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada.

Sa druge strane, proizvodnja i potrošnja adaptiranih mlečnih formula ima negativan uticaj na životnu sredinu. Кorišćenje adaptiranih mlečnih formula utiče na životnu sredinu i klimu zbog načina proizvodnje, pakovanja, distribucije i načina pripreme.

Ovi procesi kao i kod većine proizvodnje hrane, zahtevaju energiju. Odpad je još jedan faktor koji treba razmotriti jer ostavlja ekološki trag. Plastični, aluminijumski i papirni otpad često završi u okeanima,dok će metalne limenke, ako se ne recikliraju, verovatnozavršiti na deponijama.

Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spašavanje života dece i poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinca i nacije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts