четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Na teritoriji grada Bora zabeleženo osam novih slučajeva virusa covid-19

Na teritoriji grada Bora zabeleženo osam novih slučajeva virusa covid-19

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na teritoriji grada Bora, od poslednjih informacija oporavilo se 12 osoba, dok je zabeleženo osam novih slučajeva virusa, što znači da je u Boru na današnji dan ukupno 50 osoba pozitivno na virus korona.

„Kod svih novoobolelih pacijenata ustanovljena je blaga klinička slika, šest je hospitalizovano, a svi ostali se nalaze na kućnom lečenju uz odgovarajuću terapiju. Za sada je sve pod kontrolom i nadam se da će tako i ostati, tako da nema razloga za uvođenjem dodatnih mera, osim postojećih koje treba poštovati.“, rekla je ovom prilikom epidemilog dr Javorka Stankulić. Kako ističu nadležni iz gradskih zdravstvenih institucija, tokom proteklog vikenda beleži se znatno manji broj pacijenata u Kovid ambulanti.

„Oko 30 naših sugrađana se za dane vikenda javilo u Kovid ambulanti sa blagom kliničkom slikom, njima je prepisana odgovarajuća terapija i uradiće se kontrolni bris ukoliko za time bude bilo potrebe. Uzorke sada obrađujemo u novoj laboratoriji, tako da za sada nemamo nijedan laboratorijski nalaz na čekanju, dok određeni broj kontrolnih testova treba ponoviti “, istakla je direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Bora donete su tri nove naredbe. Jednom od naredbi produžava se vreme ugostiteljskih objekata bez letnjih bašti do 21 čas, zatim je svim privrednim subjektima na teritoriji grada naloženo obavezno isticanje maksimalnog broja osoba koje mogu istovremeno boraviti u objektu, a od sutra je dozvoljeno i korišćenje gradskih bazena.

„Odluku da otvorimo gradski bazen doneli smo na preporuku Stručno-
operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije, a na osnovu mera koje je propisao Institut za javno zdravlje „Batut“. Institut je propisao tačne mere i preporuke pod kojima se mogu koristiti javna kupališta i spa centri, što će biti strogo kontrolisano. Svedoci smo velikog broja kupača na Borskom jezeru, što je u skladu sa vremenskim prilikama i očekivano, zbog čega još jednom moramo apelovati na građane da u ograničenom broju idu na kupališta i da poštuju propisane mere distance i nošenje maske.“, kazao je na konferenciji za medije gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Pre ulaska na gradski bazen, svim kupačima će se meriti temperatura, a
obavezno je održavanje fizičke udaljenosti, uz preporuku nošenja maski, osim u prostoru oko i u bazenima. Takođe, na ulazima će biti postavljene
dezobarijere, voda u bazenima će biti hlorisana prema odgovarajućim
propisima, a biće vršena i češća dezinfekcija prostorija.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts