уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Istraživači na lokalitetu “Vrelo-Šarkamen’” došli do interesantnih otkrića

Istraživači na lokalitetu “Vrelo-Šarkamen’” došli do interesantnih otkrića

Završena su ovogodišnja zaštitna arheološka iskopavanja na arheološkom lokalitetu “Vrelo-Šarkamen’”. Radovi su se i ove  godine odvijali u okviru projekta: “Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija”. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je u 2020.godini Arheološkom institutu za projekat “Vrelo-Šarkamen arheološka istraživanja, prezentacija i promocija” u iznosu od 800.000,00 dinara.

„Ovo arheološko nalazište značajno je ne samo za našu zemlju, već ima i veliki svetski značaj, a ta vrednost se ogleda u činjenici da se radi o jednoj od četiri carske palate iz perioda tetrarhije“, istakla je dr sofija Petković naučni saradnik  Arheološkog instituta u Beogradu.

Ono što je svakako karakteristično za ove građevine jeste masivnost zidova, međutim prema trenutnim dokazima do kojih se došlo tokom iskopavanja ne može se naći velika sličnost između ove palate i Romulijane, prostorije koje su ovde pronađene više liče na one koje postoje u Dioklecijanovoj palati u Splitu.

“ U godinama koje dolaze očekujemo da dobijemo finansijska sredstva za !Lider“ projekat, kako bi se uradila opsežna snimanja terena da bi smo znali šta se tačno nalazi na ovom prostoru“, kaže arheolog muzeja Krajine Gordan Janjić, naglašavajući da će se nakon toga mnoge bolje moći da planiraju naredni projekti koje će između ostalog i promovisati ovaj lokalitet na pravi način.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts