субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Realizacija četiri projekta iz programa IPA-INTEREG Rumunija-Srbija

Realizacija četiri projekta iz programa IPA-INTEREG Rumunija-Srbija

Na samoj obali Dunava, u Kladovu, nalazi se srednjovekovna Tvrđava Fetislam. Veliko i Malo utvrđenje imali su burnu istoriju, Fetislam je napušten 1867. godine, kada su je Turci, kao i ostale utvrđene gradove, predali Srbiji. U 21. veku Srbija će kroz razne projekte prekogranične sardnje ovo utvrđenje i prostor oko njega privesti nameni i prilagoditi ga za turističke posete.

U okviru realizacije projekta “Tajne srednjovekovnih tvrđava” koji se sprovodi kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija -Srbija, počeli su radovi na rekonstrukciju, sanaciji i konzervaciji Malog grada u srednjovekovoj tvrđavi “Fetislam”. Inače prema rečima Nevenke Boldorac, šefa kabineta predsednika opštine Kladovo ističe da se trenutno realizuju četiri projekta iz programa IPA INTEREG Rumunija Srbija.

Projekti koje Srbija realizuje sa Rumunijom imaju za cilj da promovišu i povećaju turističke ponude u sektoru prekograničnog područja, što podrazumeva formiranje novog prekograničnog turističkog brenda, predviđeno je postavljanje urističke signalizacije, izradu monografije o tvrđavama, izrada promo materijala, organizacija simpozijuma na temu srednjevekovnih tvrđava, kao i na obuku za lokalne poslenike u turizmu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts