петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo je sa 150.000 dinara projekat “Povestjij dje kopij – Basne za decu” Udruženja “Gergina” iz Negotina

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo je sa 150.000 dinara projekat “Povestjij dje kopij – Basne za decu” Udruženja “Gergina” iz Negotina

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo je sa 150.000 dinara projekat “Povestjij dje kopij – Basne za decu” Udruženja “Gergina” iz Negotina. Pored toga „Gergina“ na terenu prikuplja i vlaške bajlice koje će biti zapisane, a u izgledu je i izrada rečnika velikog broja reči koje se danas ne koriste u svakodnevnom govuru.

Na konkursu za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti kulture u 2020. godini Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo je sa 30 miliona dinara 72 projekta, među kojima i projekat Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identita Vlaha “Gergina” iz Negotina.Reč je o projektu “Povestjij dje kopij – Basne za decu”, 26. izdanju Udruženja “Gergina” na vlaškom jeziku.

Pored toga „Gergina“ na terenu prikuplja i vlaške bajlice koje će biti zapisane, a u izgledu je i izrada rečnika velikog broja reči koje se danas ne koriste u svakodnevnom govuru. One su poznate izetno malom broju ljudi, uglavnom su to stari ljudi koji žive u udaljenim selima u opštini Negotin.

U ovom udruženju kažu da bez obzira na aktuelnu epidemiološku situaciju, planirani projekti morajaju biti realizovani do kraja godine, a na koji način zavisiće od pogoršanja ili poboljšanja situacije u vezi epidemije korona virusa.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts