субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
Za prvih 5 meseci 2020. godine u Zaječaru  za 13,72% manje saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu prošle godine

Za prvih 5 meseci 2020. godine u Zaječaru za 13,72% manje saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu prošle godine

Prošle godine je u Srbiji zabeleženo najmanje saobraćajnih nesreća, poginulih i povređenih, računajući od 1997. godine, od kada se vodi statistika o saobraćanim nezgodama, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja. U 2020. godini vanredno stanje u zemlji koje je trajalo nešto više od pedeset dana značajno je smanjilo vozila na putevima, ipak uprkos zabrani kretanja, bilo je i onih koji su se neogovorno i opasno ponašli i prouzrokovali saobraćajne nezgode, međutim trend smanjenja saobraćajnih nezgoda zabeležen je u prvih pet meseci na teritoriji grada zaječara

Policijska uprava Zaječar beleži od početka godine pa do sada, manji broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada Zajecara u odnosu na isti period 2019. godine i to za 13,72%. Pored mera koje su preduzete,na ovaj trend smanjenja broja nezgoda sigurno je uticalo i vanredno stanje koje je prouzrokovalo i mnogo manji broj vozila na putevima.

Najčešći uzročnik saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina i radnje vozila, dok su povrede zadobili najčešće pešaci i vozači motornih vozila.

Kako navode tvorci Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije za period od 2015. do 2020. godin,Saobraćajne „nezgode” nisu „nesreće”, tj. stradanje u saobraćaju nije slučajno, već je rezultat sistemskih
grešaka i nerada.Trend porasta broja poginulih i povređenih u saobraćaju može se promeniti dobro organizovanim radom i
sprovođenjem dobro osmišljenih i koordiniranih mera. U starosnoj grupi od 5 do 44 godine, povrede u saobraćaju predstavljaju jedan od tri vodeća uzroka smrti, a posledice saobraćajnih nezgoda su među vodećim uzrocima smrti u svetu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts