среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

U Srbiji se danas  održavaju izbori za novi sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava. U trci je 21 izborna lista. Na teritoriji timočke krajine lokalni izbori se održavaju u Knjaževcu, Boljevcu i sokobanji. 

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji  svoje pravo mogu da ostvare na 8.385 biračkih mesta. Na području Zaječara, gde su izbori za republički parlament, pravo glasa ima 51.015 birača, a oni mogu glasati na 69 biračkih mesta. Izbori ove 2020. godine odvijaju se u skladu sa preporukama kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID 19.

Biračko mesto br 24 koje se nalazi u zaječarskom vrtiću maslačak otvoreno je na vreme i tu je zabeležena i najveća izlaznost u prepodnevnim satina u Zaječaru.

I dok je u pojedinim gradskim naseljima zainteresovanost građana za glasanje bila veća u prepodnevnim satim, u seoskim mesnim zajenicama se veći odziv očekuje pred zatvaranje biračkih mesta. Tihomir Stanković predsednik biračkog odbora na biračkom mestu 45 u Salašu, kaže da se glasanje odvija bez incidenata i u skladu sa zakonom.

Da potsetimo Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji  svoje pravo mogu da ostvare na 8.385 biračkih mesta. U opštini Negotin, pravo da glasa ima 38.291 birač, koji svoje glasačko pravo mugu iskoristiti na  72 biračka mesta. Na lokalnim i parlamentarnim izborima u Boljevcu, stanovnici ove opštine, njih 10.489 mogu da na 37 biračkih mesta. U Knjaževcu 24.725 birača glasa na 65 biračkih mesta. Pravo glasa na parlamentarnim izborima u Boru ima 42.229 birača koji mogu glasati na ukupno 47 biračkih mesta. U opštini Kladovo na parlamentarnim izborima otvoreno je 31 biračko mesto a pravo glasa u opštini Kladovo ima 21.813 punoletnih građana koliko ih je upisano u birački spisak. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts