среда, 1 маја, 2024

20 godina sa vama
Ukida se zabrana rada objekata koji podrazumevaju blizak fizički kontakt

Ukida se zabrana rada objekata koji podrazumevaju blizak fizički kontakt

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin, na 21. vanrednoj sednici doneo je Zaključak da se zbog poboljšanja epidemiološke situacije na teritoriji opštine Negotin, UКIDA ZABRANA rada objekata koji podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetičkim saloni, saloni za negu lepote, fitnes centri i teretane, kladionice, kazina i igraonice za decu.

Rad u objektima koji podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetičkim saloni, saloni za negu lepote, fitnes centri i teretane, kladionice, kazina i igraonice za decu DOZVOLJAVA SE u terminu od 7 do 17 časova, kada nije na snazi zabrana kretanja.

Prilikom otvaranja poslovnog objekta treba ispoštovati propisane epidemiološke mere.

  1. Na vidnom mestu obavezno moraju biti istaknuta pravila ponašanja za zaposlene i korisnike usluga (nošenje zaštitne opreme, fizička distanca, obavezna dezinfekcija ruku prilikom ulaska u poslovni objekat, obavezna dezinfekcija obuće pre ulaska u poslovni objekat.
  2. Na ulazu u poslovni objekat mora biti postavljena dezobarijera (podmetač natopljen dezinfekcionim sredstvom-hlornim preparatima, preparatima na bazi alčkohola, sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom
  3. Prilikom otvaranja i zatvaranja poslovnog objekta, dobro provetriti sve prostorije i dezinfikovati sve radne površine, kao i pod. U toku radnog dana češće provetravati sve prostorije.
  4. Prilikom svakog ulaska zaposlenih ili korisnika mora se vršiti dezinfekcija ruku sa preparatom, sa minimalno 70% alkohola.
  5. Кorisnici usluga moraju unapred zakazati termin za korišćenje usluga telefonom (frizerski saloni, saloni lepote, fitnes klubovi i teretane, igraonice za decu), mobilnim telefonom ili elektronskom poštom.
  6. U poslovnom objektu može boraviti ograničen broj korisnika, tako da razdaljina između dva korisnika bude minimum dva metra (koristiti svaku drugu stolicu i slično).
  7. Prilikom rada sa korisnicima obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica kao radnika u objektu tako i korisnika.
  8. Prilikom pružanja usluga higijenske nege i ulepšavanje nege lica i tela, kao i nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože, odgovorna lica poslovnog objekta dužna su da obezbede da se te usluge pružaju pod uslovima i na način kojim se sprečava pojava i prenošenje bolesti, a ukoliko to nije moguće, da takve usluge ne pružaju.
  9. Sve radne površine, oprema i sredstva za rad, naročito one koji se neposredno koriste na korisniku (češljevi, peškiri, makaze, kreveti, instrumenti u kozmetičkim salonima, aparati za klađenje, slot i rulet aparati u kockarnicama i kladionicama) moraju biti obavezno dezinfikovani nakon svake upotrebe. Po mogućstvu koristiti jednokratnu papirnu ili plastičnu galanteriju, a ukoliko se koriste galanterija od tkanine (peškiri, zaštitni ogrtači za korisnike i slično), obavezno ih koristiti samo za jednog korisnika.
  10. Otpadni materijal koji nastane u radu salona pokupiti i staviti u jednu kesu za đubre koju treba dobru vezati, pa staviti u još jednu kesu i odložiti na predviđeno mesto.
  11. Upotrebljene peškire i drugu tekstilnu galanteriju odložiti u posebno odrđenu kesu, te ih na kraju radnog dana oprati u mašini za veš sa korišćenjem praška za veš na visokoj temperaturi.
  12. Кorišćenje zajedničkih, pomoćnih prostorija, kao što su kafe-kuhinje, kupatila, ve-ce i slično, moguće je samo ukoliko postoji mogućnost da se nakon svakog pojedinačnog korišćenja izvrši dezinfekcija te prostorije.
  13. Radne površine, stolice, stolovi koji se ne koriste moraju se često dezinfikovati, minimum jednom u toku dana.
  14. Ceo prostor poslovnog objekta, sa svim pratećim prostorijama, mora svakodnevno biti dezinfikovan nakon završetka rada.
  15. U slučaju sumnje da neko od zaposlenih ili korisnika ima simptome zaraze bolesti COVID-19, odgovorno lice salona dužno je da bez odlaganja udalji zaposlenog iz prostorija iz prostorija salona, sa preporukom da se odmah javi u Кovid amubulantu ZC Negotin.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts