петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
17. maj Dan opštine Knjaževac

17. maj Dan opštine Knjaževac

Opština Knjaževac svake godine 17. maja obeležava Dan opštine, ove godine je ovaj značajan jubilej obeležen u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom zbog epidemije COVID 19.

17. maj 1833. godine je datum kada je posle 437 godina na ovim prostorima zbačena turska vlast, to je bio period kada je Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku. Kako se turci nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i po svom izboru jedni otišli u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su tada preuzeli šanac Gurgusovačke kule, što je značilo da je Knjaževac, tada Gurgusovac, zauvek bio oslobodjen od Turaka. Godine 1835. otvorena je prva osnovna škola, izgrađena crkva, potom bolnica, pošta, gimnazija i druge ustanove, koje će mu dati atribut važnog administrativnog, privrednog i kulturnog centra.

 Praznovanje dana opštine ove godine je prilagoiđeno trenutnoj situaciji, obzirom da još uvek traje epidemija COVID 19, izostale su tradicionalne manifestacije i prateći programi, koji su godinama u nazad bili uvršteni u program obeležavanja Dana opštine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts