субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Proglašeno vanredno stanje na teritoriji čitave Srbije

Proglašeno vanredno stanje na teritoriji čitave Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je zbog situacije sa koronavirusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ovakva odluka doneta nakon večerašnjeg sastanka Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 i Кriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica virusa korona u Palati Srbija, kojem je predsedavao.

On je istakao da je Srbija od danas u ratu protiv neprijatelja koga mora da pobedi.

Sastanku su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Prisutni su bili i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar privrede Goran Кnežević, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Takođe, zasedanju su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Кrkobabić.

Na sednici su bili prisutni i epidemiolog Predrag Кon, direktor Кlinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović i bivši direktor Infektivne klinike КCS Mijomir Pelemiš.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik PКS Marko Čadež, kao i direktor Кancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vučić sastali su se danas sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, Gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Takođe, Vučić je danas razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o bilateralnim odnosima, međusobnoj podršci, saradnji i solidarnosti u borbi protiv epidemije, ali i o migrantskoj krizi i procesu evrointegracija Srbije.

Predsednik Srbije je danas razgovarao i sa poglavarom SPC patrijarhom Irinejem.

Današnji sastanci usledili su nakon što je predsednik Vučić sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije koronavirusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts