четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Održana edukativna akcija u Zaječaru povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka

Održana edukativna akcija u Zaječaru povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka

Povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka, na Trgu oslobođenja u Zaječaru održana je edukativna manifestacija.  Zdravstveni radnici su sa zainteresovanim prolaznicima i posetiocima štanda razgovarali o važnosti preventive u borbi protiv raka, podsetili  ih na neke važne činjenice o najčešćim malignim bolestima i dati preporuke o tome šta se može preduzeti u cilju prevencije.

Dr Ivana Ćirić, specijalista socijalne medicine rekla je da je cilj ove kampanje koja traje godinama unazad da se preventivnim merama smanji broj novih slučajeva oboljevanja od karcinoma, kao i da se svest građana o ovoj bolesti podigne na viši nivo.

U Srbiji se svake godine zabeleži oko 36 hiljada novih slučajeva karcinoma. Na teritoriji Zaječara muškarci najčešće oboljevaju od karcinoma pluća i prostate, dok je kod žena najčešći karcinom dojke.

Zdravstveni centri širom Srbije u saradnji sa nadležnim republičkim organima, učestvuju u sprovođenju  Nacionalnog programa organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma i Nacionalnog programa organizovanog skrininga raka grliha materice, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“. Inače organizator ove manifestacije na gradskom trgu u Zaječaru su Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje “Timok”, Preventivi centar zaječarskog Doma zdravlja i Crveni krst.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts