петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Timočka eparhija uz narod u Crnoj Gori (VIDEO)

Timočka eparhija uz narod u Crnoj Gori (VIDEO)

Litija i moleban podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori održan je uoči Krstovdana u Zaječaru. Pravoslavni vernici iz cele Timočke Krajine sa zapaljenim svećama šetali su iz porte Saborne crkve ulicama Timočke bune, Svetozara Markovića ka kružnom toku, a potom ulicom Nikole Pašića nazad do Sabornog hrama gde je čitan moleban za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

Pojedini okupljeni su skandirali izražavajući nezadovoljstvo usvojenim Zakonom o slobodi i veroispovesti u Crnoj Gori, što je episkop timočki pomenuo u svom obraćanju. Veliki brog građana iz svih krajeva Timočke Krajine prisustvovali su litiji i molebanu u znaku podrške.

Spornim Zakonom o slobodi i veroispovesti predviđa se da Crna Gora postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije. Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts