четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je održana promocija monografije „Hemijska industrija u Prahovu – juče, danas, sutra“

U Negotinu je održana promocija monografije „Hemijska industrija u Prahovu – juče, danas, sutra“

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja biblioteke u Negotinu održana je promocija knjige Mladena Trišića „Hemijska industrija u Prahovu – juče, danas, sutra“ u kojoj su sublimirani podaci iz bogate istorije prahovske hemijske industrije kroz obilje fotografija i arhivske građe. Prema rečima autora, veliki kombinat Prahovo, najveći kombinat bazne hemije u ovom delu Evrope zaslužuje da se njemu napišem monografija koja će svedočiti o razvojanom putu IHP-a od 1960. – 2018. godine.

IHP Prahovo je osnovano 1960. godine kao Fabrika superfosfata, tj. kao nastavak tehnološkog lanca metalurškog kompleksa Basen-Bor. Povećanje proizvodnje bakra u RTB Bor i zahtevi poljoprivrede, kao i povoljan položaj sa mogućnošću rečnog transporta, bile su osnova za proširenje kapaciteta i proizvodnog asortimana IHP Prahovo. U to vreme je kombinat u Prahovu bio simbol razvijene hemijske industrije i svrstao se u red najvećih proizvođača i prerađivača fosforne komponente u Evropi. U kriznim devedesetim godinama fabrika gotovo da prestaje sa radom, danas se ova firma nalazi u sastavu Elixir grupe. Prema rečima Mladena Trišića autora knjige „Hemijska industrija u Prahovu – juče, danas, sutra“ , kombinat Prahovo, najveći kombinat bazne hemije u ovom delu Evrope zaslužuje da se njemu napišem monografija koja će svedočiti o njegovom razvojanom putu od 1960. – 2018. godine.

Pored mogućnosti da istražuje i koristi bogatu arhivu ovog hemijskog kombinata, Trišić je dobio svesrdnu podršku trenutnog menadžmenta Eliksira kako bi ova knjiga ugledala svetlost dana.

Trišić je ceo radni vek proveo u hemijskom kombinatu prahovo, počeo je kao inženjer pripravnik, napredovao je i stekao neprocenjivo iskustvo, nakon četiri decenije rada odlazi u zasluženu penziju, kada počinje sa realizacijom ideje o pisanju monografije „Hemijska industrija u Prahovu – juče, danas, sutra“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts