петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“  proslavilo 10. rođendan

Negotin: Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ proslavilo 10. rođendan

Negotinsko Udruženje za očuvanje kulture i tradicije „Gergina“ obeležilo je deceniju postojanja promocijom knjige „Vlasi: Tradicionalna narodna muzika“ profesora doktora Dimitrija O. Golemovića, dodelom jubilarnih priznanja, kao i koncertom „Veče pobednika“.

Udruženje „Gergina“, formirala je grupa građana, 15. decembra 2009. godine u Negotinu, saželjom da očuva kulturno nasleđe (tradiciju, govor-jezik, muziku, obeležja) Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i na čitavom prostoru Republike Srbije, kao i okolnim državama u kojima žive pripadnici vlaške nacionalne manjine. Vlaška nacionalna zajednica, svojom kulturom, tradicijom i običajima čini posebnost na teritoriji Srbije, čija je populacija razmeštena u mnogim njenim istočnim delovima, pretežno u priobalju Dunava. Bogatstvo vlaške tradicionalne muzike i njena samosvojnost jasno ukazuju da je reč o posebnoj kulturi, što potvrđuje njena melodija, zvučna obojenost, način izvođenja i interpretacija. Očemu govori knjiga Muzika Vlahilor đin lumje” profesora doktora Dimitrija Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora, koja je publikovana je u okviru istoimenog projekta koji je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti kulture u 2019.

Nakon promocije, na svečanosti povodom obeležavanja decenije postojanja Udruženje “Gergina” uručilo je jubilarne plakete i povelje zaslužnim kolektivima i pojedincima. Gergina je povodom proslave 10. rođendana svojim sugrađanima podarila i koncert pod nazivom „Veče pobednika“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts