четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Koja su verovanja vezana za petak 13. (VIDEO)

Koja su verovanja vezana za petak 13. (VIDEO)

Paraskavedekatriafobija stručni je naziv za strah od petka 13, a na to su uticali brojni događaji iz prošlosti koji se povezuju sa ovim danom. Stotine vitezova Templara uhapšeno je u petak, 13. oktobra 1307. godine, po naređenju francuskog kralja Filipa IV.Optuženi za brojne nelegalne radnje, mnogi Templari su kasnije pogubljeni. Neki ovaj događaj dovode u vezu sa početkom sujeverja o petku trinaestom, ali broj 13 se doživljavao kao nesrećan i pre Hrista. Naime istorisjki broj 12 je smatran kao potpun, odnosno označavao je savršenstvo dok je 13 koji remetio prirodni sklad, tako postoji 12 meseci u godini, 12 olimpijskih bogova, 12 sati na časovniku, 12 apostola, 12 potomaka Muhameda, 12 zodijačkih znakova I slično. U narodu, mišljenja su podeljena. Ima i onih kojima je ovaj dan srećan.

Strah od petka 13. ide dotle da u mnogim zapadnim zemljama u visokim zgradama ne postoji 13. sprat. Kuće takođe često nemaju broj 13.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts