субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
ZAJEČAR: Aktivno se radi na uvođenju ličnog pratioca (VIDEO)

ZAJEČAR: Aktivno se radi na uvođenju ličnog pratioca (VIDEO)

Roditeljima čije je dete sa smetnjama u razvoju uključeno u redovno školovanje bez pomoći ličnih pratioca teško je da usklade brigu o detetu, domaćinstvu i da pritom budu zaposleni. Neretno se dešava da neko od roditelja da otkaz kako bi dete mogao da vodi u školu i u potpunosti mu se posveti. Kako bi im se to olakšalo članom 83. Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Usluga Lični pratilac deteta dostupna je deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom koja su uključena u vaspitno-obrazovni proces-predškolsku ustanovu ili školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar, tokom novembra, u saradnji sa Centorm za socijalni rad Zaječar, Nacionalnom službom za zapošljavanje i srodnim udruženjima, a uz podršku lokalne samouprave, realizovalo je licenciranu obuku za ličnog pratioca dece sa smetnjama u razvoju. Obuku je prošlo 30 osoba kako bi usvojili znanja za rad sa decom i mladima sa svim vrstama smetnji i invaliditeta. Ovo je samo prvi korak ka realizaciji projekta.

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar ima 107 članova i funkcioniše na teritoriji cele Timočke Krajine. Njihove prostorije se nalaze u Zaječaru u ulici Generala Gambete 82 gde možete dobiti više informacija o ličnim pratiocima, ali i ostalim aktivnostima koje ovo Udruženje sprovodi.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts