петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Negotinu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 11. novembra dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Negotinu su na spomenik borcima palim u Balkanskim i prvom svetskom ratu položeni venci i cveće. Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano 11. novembra 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompijena, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju.

U Srbiji i mnogim zemljama širom sveta 11. novembar se slavi kao Svetski dan primirja u Velikom ratu, čijim su potpisivanjem sile Antante i Nemačke pre 101 godine okončale tadašnja ratna dešavanja.Pregovori o uslovima mira su nastavljeni nakon prekida neprijateljstava, a potom i dogovoreni tek Versajskim sporazumom 28. juna 1919. godine, čime je i završen Prvi svetski rat.

O razmerama ratnih stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, kada je stradalo skoro 60% srpskih muškaraca, uverljivo svedoče uporedni podaci o gubicima i u drugim zaraćenim državama.Broj žrtava u Srbiji u to vreme meri se brojkom od 1.247.435 odnosno 28%, francuska je izgubila 1.400.000 ili 10,5%, broj žrtava u Rusiji do oktobarske revolucije bio je 2.000.000 odnosno 1,2% dok je Engleska imala 5,1% poginulih a SAD 0,2% žrtava. Pored ovih podataka treba istaći i da je broj stradalih timočana u Velikom ratu bio blizu 6000 boraca.

Ovaj dan obeležava se u svim zemljama potpisnicama sprazuma, a od 2012. i Srbija je stala rame uz rame sa zemljama koje su se pre 101 godinu borile za slobodu i bolju budućnost u  ratu koji se smatra najkrvavijim u dotadašnjoj istoriji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts