четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Flotacijsko jalovište Veliki Krivelj narušava životnu sredinu žitelja sela Oštrelj

Flotacijsko jalovište Veliki Krivelj narušava životnu sredinu žitelja sela Oštrelj

Selo Oštrelj na teritoriji grada Bora od 83. godine prošlog veka suočeno je sa problemom zagađenja životne sredine, prouzrokovanog formiranjem flotacijskog jalovišta koje se većinom nalazi nadomak sela. Ovaj problem se iz godine uvećava, a kako meštani kažu još uvek se ne nazire rešenje.

Deo atara Oštrelja otkupljen je za potrebe novootvorenog Rudnika bakra „Veliki Krivelj“, od kada i datira ekološki problem koji godinama unazad „muči“ stanovnike ovog sela. Raskrivanje površinskog kopa Veliki Krivelj je trajalo do 1982., a godinu dana kasnije ležište je počelo da se eksploatiše. Od 1983. godine do danas otkopano je oko 194,6 miliona tona rude. Od tada pa do danas Flotacijsko jalovište Veliki Krivelj koje je formirano u dolini Kriveljske reke većim delom na bivšoj teritoriji sela Oštrelj, a na samo kilometar od sadašnjeg naselja naraslo je do te mere da  žiteljima ovog naselja onemogućuje normalan i zdrav život na ovom prostoru.

Ukupan živi svet u bližoj okoloni Bora gotovo je uništen ili ozbiljno ugrožen i postoje ozbiljni problemi da se on sanira. Kako meštani Oštrelja tvrde, jalovište je u protekloj godini „naraslo“ alarmantnom brzinom, te se veliki problem zagađenja još više uvećava, a ne nazire se rešenje u skorijoj budućnosti.
Novica Mihajlović penzioner i poljoprivrednik iz ovog sela kaže da je proteklih  godina imao nekoliko slučajeva uginuća ovaca, veterinar mu je rekao da je u pitanju zapaljenje pluća kod životinja, a on veruje da bolest ima veze sa okolinom gde su ovce bile na ispaši.

Zbog bitno izmenjenog stanja na terenu, odnosno nadvišenja jalovišta preko prvobitno projektovane granice, kad god duva vetar celo selo je izloţeno pravoj pustinjskoj oluji, ali sa prašinom koja je nus proizvod Kriveljske flotacije. U takvim uslovim gotovo je nemoguće baviti se poljoprivredom, ovakva situacija iziskuje i preduzimanje određenih mera u interesu meštana Oštrelja.

Meštani kažu da je u ovom trenutku mnogo toga nepredvidivo i nejasno, pa smatraju neophodnim hitno uspostavljanje monitoringa celokupnog područja, kako bi se  definisale nove zone štetnog uticaja. Ovo podrazumeva stručnu procenu stepena zagađenja, ali i preduzimanje i konkretnih mera na rešavanju ovog problem. On s pravom postavljaju  pitanje kakvoj se budućnosti mogu nadati, ukoliko se ništa ne preduzme na sanaciji pomenutog prostora koji zagađuje životnu sredinu, i podsećaju na činjenicu da je  jalovište  nadvisilo prvobitno projektovane granice.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts