уторак, 18 јуна, 2024

20 godina sa vama
Ove godine po 19-ti put Sabor na Kadibogazu

Ove godine po 19-ti put Sabor na Kadibogazu

Prvi Sabor na Kadibogazu održan je 1925 godine, i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu. Sabor je ustanovljen sa namerom da se prevazidju negativna istorijska nasledja prvog svetskog rata na balkanu. Kao takav, Sabor je obeležavan sa prekidima sve do 1954 godine.

Na inicijativu opštine Knjaževac i Belogradčik, ova manifestacija je obnovljena 2001 godine, i od tada do danas se obeležava svake godine.Ove godine se održava po 19-ti put od obnavljanja i održaće se od 19 do 21 jula na graničnoj liniji izmedju Republike Srbije i Republike Bugarske kod sela Novo Korito sa srpske i Salaša sa bugarske strane na mestu budućeg graničnog prelaza.

Sabor će ove godine biti svečano otvoren u subotu 20 jula u 12:00 časova.
Očekuje se da će Saboru prisustvovati brojni zvaničnici kao i najviši diplomatski predstavnici obeju zemalja. Sabor će ove godine ponuditi posetiocima sa obe strane granice, bogat kulturno- umetnički program, prezentacije privrednog i turističkog potencijala istočne Srbije i zapadne Bugarske, ali i nezaobilazne saborske sadržaje trgovinskih i ugostiteljskih radnji.

U vreme Sabora, posetioci će moći da predju granicu uz ličnu kartu, dok će standardni carinski propisi koji inače važe za prelazak granice, važiti i na Saboru.

Vreme održavanja sabora:
Petak 19.07 od 12:00 do 22:00 časova
Subota 20.07 od 9:00 do 23:00 časova
Nedelja 21.07 od 9:00 do 22:00 časova

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts