subota, 3 decembra, 2022

20 godina sa vama
Subvencije za nabavku mašina i opreme za biljnu primarnu proizvodnju (VIDEO)

Subvencije za nabavku mašina i opreme za biljnu primarnu proizvodnju (VIDEO)

Poljoprivredni proizvođači koji su u ovoj godini izvršili nabavku mašina i opreme za biljnu primarnu proizvodnju mogu podnositi zahteve za ostvarivanje prava na podsticaje od 27. maja do 30 avgusta prema nedavno objavljenom javnom pozivu.

Poziv obuhvata mašine i opremu za primarne proizvodnje: biljnih kultura u zaštićenom prostoru, zatim voća i grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, kao i žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

Mašine i oprema za ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, kao i za obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje, odnosno đubrenje, zatim za berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura, takođe su deo javnog poziva.

Proizvođači čija je vrednost ukupne investicije najmanje 65 hiljada dinara mogu podneti zahtev za povraćaj 50 odsto uloženih sredstava bez PDV-a pod uslovom da su im pojedinačni računi, odnosno pojedinačne investicije najmanje 50 hiljada dinara.

Od ostalih opštih uslova važno je napomenuti da proizvođač ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu za iste mašine i opremu, na primer, kod lokalne samouprave, kao i da nema dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede za ranije ostvarene podsticaje, subvencije ili kredite. Takođe, ne sme imati nerealizovanih investicija za koje mu je odobreno pravo na podsticaje što znači da mora da sačeka rešenje za isplatu podsticaja iz prethodne godine, ukoliko je podneo zahtev.

Obaveze prema državi i lokalnoj samoupravu moraju biti izmirene do dana kada se podnosi zahtev za isplatu podsticaja, a razlog za odbijanje zahteva može biti i ukoliko dobavljač i proizvođač predstavljaju povezana lica, pre svega po rodbinskoj liniji.

Da bi proizvođač mogao da konkuriše za podsticaje treba da u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisano najviše pola ha povrća, voća ili cveća u zaštićenom prostoru ukoliko želi da konkuriše za mašinu i opremu u namenjenih toj primarnoj proizvodnji.

Za jagodičasto voće limit je 2 ha, a za svo ostalo voće, 5 ha. Vinogradari moraju ispuniti uslov od najmanje 20 ari do 100 ha pod vinovom lozom, na parcelama koje su upisane u Vinogradarski registar, povrtari do 3 ha na otvorenom, dok ratari koji se bave proizvodnjom žitarica, industrijskog ili krmnog bilja mogu imati najviše 50 ha pod ovim kulturama.

Važno je napomenuti da proizvođači mogu pravo na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za navodnjavanje biljnih kultura ostvariti ako u registru imaju upisano i zemljište pod žitaricama, industrijskim i krmnim biljem i do 100 ha.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts