петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Gimnazija u Negotinu  upisuje drugu generaciju posebno nadarenih učenika za računarstvo i informatiku

Negotin: Gimnazija u Negotinu upisuje drugu generaciju posebno nadarenih učenika za računarstvo i informatiku

Odlukom Ministarstva prosvete i ove godine u gimnazijama širom Srbije biće otvoren veliki broj specijalizovanih IT odeljenja, među tim školama je i gimnazija u Negotinu koja će ove godine upisati drugu generaciju posebno nadarenih učenika za računarstvo i informatiku. Od 10. do 17. maja traje upis učenika za polaganje posebnog prijemnog ispita iz matematike koji će za njih biti organizovan 2. juna. Iz negotinske gimnazije pozivaju nadarene učenike da daju šansu ovom smeru i time sebi osiguraju blistavu budućnost.

Negotinska gimnazija je škola sa dugom i bogatom tradicijom koja ove godine obeležava značajan jubilej, 180 godina postojanja i rada. U školskoj 2018. / 2019. godini pored već postojećih smerova, gimnazija u Negotinu upisala je i prvu generaciju učenika u specijalizovano IT odeljenje, a po odluci ministarstva prosvete ovoj školi je i u narednoj godini dozvoljen upis nove generacije posebno nadarenih učenika za računarstvo i informatiku.

“ Učenici će prijemni polagati 2. juna u Zaječarskoj gimnaziji, kao i prošle godine, na prijemnom će biti 12 zadataka srednjeg i naprednog nivoa i da svaki zadatak nosi 20 poena. Potrebno je da učenik osvovoji minimum 120 poena kako bi mogao da upiše ovaj smer“, rekla je Dragana Nisić dir. negotinske gimnazije.

Učenici koji upišu pomenuti IT smer imaće kasnije brojne pogodnosti, obizom da će dobiti odličnu osnovu za dalje obrazovanje na različitim IT studijskim programima, takođe oni koji završe gimnazijski IT smer moći će da odmah po zvršetku gimnazije postanu deo inovativnih start – up kompanija.

„Deca koja su se prošle godine upisala u ovo odeljenje slove za najbolje u svojim školama, a njihova motivacija je inpresivna“, istakao je nastavnik Lekić.

Učenici na kraju završene osnovne škole često su u dilemi u kom pravcu krenuti na putu daljeg školovanja, mešutim to nije slučaj kada govorimo o đacima Ng gimnazije koji su prošle godine upisali specijalizovano IT odeljenje, kako kažu to je upravo ono čemu su se nadali, a očekivanja su im velika nakon srednjoškolskog obrazovanja.

U okviru specijalno napravljenog nastavnog programa učenici ovih odeljenja imaće gimnazijske predmete koje slušaju i njihovi vršnjaci, ali i posebne predmete iz sfere informacionih tehnologija. IT odeljenja u gimnazijama omogućavaju učenicima koji vole da rade na računaru da svoj talenat i interesovanje pretvore u životnu profesiju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts