четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
U Kladovu je ovog vikenda održano 41. Državno takmičenje iz fizike za osnovne škole

U Kladovu je ovog vikenda održano 41. Državno takmičenje iz fizike za osnovne škole

U Kladovu je ovog vikenda održano 41. Državno takmičenje iz fizike za osnovne škole. Organizatori su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Društvo fizičara Srbije a domaćin je bila OŠ“Vuk Karadžić“ iz Kladova pod pokroviteljstvom opštine Kladovo. Na takmičenju je učestvovalo 550 učenika 6.,7., i 8. razreda osnovnih škola iz Srbije.

Dvadeset i dvoje učenika iz Borskog i Zaječarskog okruga na državnom takmičenju iz fizike u Kladovu potvrđuje činjenicu da nauka ima neko uporište u ovom delu Srbije i da je naša zemlja pravi „rasadnik“ talenata. Marljiv rad i zalaganje, kao i veliki entuzijazam učenika i njihovih nastavnika donose i dobre rezultate. Na takmičenju je bilo 2 učenika iz Zaječara, 1 učenik iz Knjaževca, 1 učenik iz Bora, 1 učenik iz Negotina i iz Kladova takođe jedan takmičar.

Zahvaljujući domaćinima na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji, predsednik društva fizičara Srbije prof. dr Ivan Dojčinović rekao je da je fizika je fenomenalna, prava pirodna nauka koja obuhvata dva dela, prvi deo su eksperimenti, ogledi dok je drugi deo teorijski pristup u smislu opisa i rešavanja zadataka, izražavajući nadu da će veliki broj takmičara osvojiti vrhunske rezultate.

„Opština Kladovo se trudi da obezbedi uslove za sprovođenje kvalitetnog obrazovno-vaspitnog procesa“, rekao je predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, naglašavajući da se na taj način inicira potreba za obrazovanim mladim kadrovima koji će biti osovina razvoja ove podunavske opštine.

„Sama činjenica da se 550 učenika iz cele Srbije plasiralo na državno takmičenje iz fizike, jeste veliki uspeh, a neki od njih će u narednom periodu predstavljati zemlju i na međunarodnim takmičenjima“, naglasio je prof.dr Mićo Mitrović predsednik komisije za takmičenje učenika osnovnih škola.

Pravilnik sa propozicijama takmičenja donet je 1992. godine, on je od tada pa do danas pretpeo brojne promene koje su predložili uglavnom nastavnici ali i predstavnici komisije za takmičenje učenika osnovnih škola. Inače na ovom takmičenju je u komisiji bilo 12 – toro prestavnika Fizičkog fakulta i instituta i 35- toro nastavnika.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts