петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Kladovo: U  Kladovu je obeležen dan opštine

Kladovo: U Kladovu je obeležen dan opštine

U Kladovu je obeležen dan opštine u znak sećanja na 26. april 1867. godine kada su predstavnici Turske vlasti predali ključeve tvrđave “Fetislam” artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanović. Inače 26. april slavi se kao dan opštine od 2002. godine. Ove godine je obeležavanje ovog značajnog datuma održano je 25. аprila zbog neradnih dana oko Vaskrsa.

Pre 152 godine aprila 1867. godine simboličnom predajom ključeva Beograda, Smedereva, Kladova i Šapca Srbi su preuzeli upravu nad gradovima i od potlačene i oslabljene zemlje, krenuli ponovo tokom evropske civilizacije. Srbija je te godine oslobodila i preuzela tvrđave gradova. Kapetan Lazar Đukić primio je 22. aprila Šabac, 24. aprila major Ljubomir Uzin – Mirković Smederevo, a kapetan Milutin Jovanović umarširao je sa svojom četom 26. aprila u Kladovo u tvrđavu Fetislam. 26. april slavi se kao dan opštine Kladovo od 2002. godine. Tradicionalno kao i svake godine obeležavanje ovog značajnog datuma započelo je polаgаnjem vencа nа spomen ploču u Tvrđаvi“Fetislаm“ i tradicionalnim prijemom bivših predsednikа opštine u zgrаdi opštine Klаdovo, nakon toga je održana i svečаnа аkаdemijа u prisustvu velikog broja gostiju iz javnog, kulturnog i političkog života ovog kraja.

Predsednik SO Kladovo Dragan Maksimović je u svom obraćanju istakao značaj istrajne borbe vlast s početka 20. veka da energetski potencijal ovog kraja ostane nama a ne nekom drugom.

Pored osvrta na istorijske činjenice, predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić rekao je da se ova opština se razvija u tri pravca, a to su turizam mala privreda i poljoprivreda.

I ove godine su po tradiciji uručene povelje i priznаnjа zаslužnim grаđаnimа. Nagradu za životno delo opština Kladovo dodelila je Svetislavu Buletu Gonciću srpskom filmskom i pozorišnom glumcu za doprinos na razvijanju kreativnih umetničkih potencijala i kulture.Godišnju nagradu za radne rezultate kolektiva koji imaju naručitu afirmacije društvenih vrednosti dobila OMŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova. Opština Kladovo je ove godine dodelila povelju zahvalnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije za pruženu pomoć opštini Kladovo za kompletnu adaptaciju i energetsku sanaciju osnovne škole Vuk Karadžiću Kladovu. Godišnja nagrada za postignute rezultate u sportu dodeljena je Tomić Vukašinu studentu iz Velike vrbice, dok je Godišnjom nagradom za humanitarne aktivnosti nagrađeno je udruženje građana „Eden“ iz Kladova.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts