субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Kako se izboriti sa krpeljima (VIDEO)

Kako se izboriti sa krpeljima (VIDEO)

Tokom boravka u prirodi ubod krpelja je jedna od opasnosti koja vas može zadesiti. U većini slučaja to predstavlja samo neprijatnost ispraćenu svrabom i crvenilom, dok se ređe dešava da ovaj zglavkar prenese takozvanu lajmsku bolest. Ne treba paničiti ukoliko na telu nađemo krpelja, nego je potrebno što pre ga izvaditi i to najbolje pincetom.

Kako doktor Marušić kaže ne smemo tretirati krpelja hemijskim sredstvima kao što su alcohol, benzin, lak za nokte i slično, jer se tako može izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici bolesti.

Česti prenosioci krpelja su kućni ljubimci, te je neophodno i njih zaštititi, a u tome nam mogu pomoći razna sredstva dostupna u svakoj specijalizovanoj prodavnici.

Kao mere prevencije treba izbegavati područja gde borave krpelji, nositi odeću svetlih boja kako bismo ih mogli lakše uočiti, uvući nogavice u čarape dok hodate kroz visoku travu i kontrolisati prisustvo krpelja na domaćim životinjama koje žive u vašoj neposrednoj okolini.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts