субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Veće mere opreznosti zbog moguće pojave afričke kuge svinja (VIDEO)

Veće mere opreznosti zbog moguće pojave afričke kuge svinja (VIDEO)

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, od koje uginu sve obolele životinje. Ovaj virus ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja, ali se u slučaju pojave sprovodi ubijanje svih svinja u gazdinstvu.

Nadležne službe preduzimaju sve mere kako bi se sprečilo unošenje i širenje afričke kuge svinja, a na teritoriji Republike formiran je Nacionalni krizni centar kome regionalni i lokalni krizni centri šalju informacije o situaciji na terenu. Od 1. februara izašla je nova naredba o pojačavanju mera opreznosti, te na teritoriji zemlje imamo manje i više ugrožena područja. Najugroženiji su severni, srednji i južni Banat.

Afrička kuga svinja brzo se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih i zaklanih životinjama, glodarima i insektima. Obzirom da vakcina ne postoji nigde u svetu veoma je važno preduzeti određene mere kako ne bi došlo do zaraze. Poljoprivrednicima se savetuje da ne hrane svinje pomijama, izbegavanje pašnog držanja svinja i sprečavanje direktnog kontakta sa divljim svinjama. Preporučuje se postavljanje dezbarijera na ulazu i izlazu objekta u kome se nalaze svinje. Osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts