петак, 3 маја, 2024

20 godina sa vama
Preporuke stručnjaka jesu da se sačeka sa prihranom pšenice

Preporuke stručnjaka jesu da se sačeka sa prihranom pšenice

Obrada zemljišta, priprema i sama setva pšenice zbog vremenskih uslova bila je veoma teška poljoprivrednim proizvođačima. Obzirom da je tokom septembra i oktobra palo svega 16 litara kiše po metru kvadratnom malo je onih koji su u optimalnom roku setve, koji traje od 5. do 30. oktobra, zasejali ovu biljku.

Nakon otapanja snega videće se u kakvom su stanju površine pod pšenicom, a prema prognozama tada će početi da niču i one biljke zasejane u decembru. Preporuke stručnjaka su da se ne žuri ove godine sa prihranom.

Prihranu treba podeliti u dva do tri puta ove godine, najviše zbog toga što se trenutno u zemljištu nalazi dosta vlage, a očekuju se i nove padavine koje bi spirale azot u dublje slojeve, što ne bi dovoljno nahranilo pšenicu. Zato se preporučuju manje količine đubriva u prvoj prihrani, a kasnije bi to trebalo povećati. 

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts