четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječarac Marko Panić prvi je doplivao do Časnog krsta

Zaječarac Marko Panić prvi je doplivao do Časnog krsta

Svetkovanje Bogojavljenja u Zaječaru počelo je Svetom Arhijerejskom liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice, nakon čega je organizovano veliko vodoosvećenje. Svečana litija krenula je kroz grad do Popove plaže na kojoj je više od 20 momaka plivalo za Časni krst. Najstariji među njima je 1960. godište dok najmlađi ima 17 godina. Prvi je do krsta stigao Zaječarac Marko Panić, rođen 1985. godine, a ovo mu nije prvi put da je plivao za Časni krst.

Prema verskom učenju na ovaj dan Jovan Krstitelj, pošto je krstio Isusa Hrista na reci Jordan, video je kako se nebo otvara i na Isusa sleće Sveti duh u obliku goluba.

Ove godine najbrži plivač od grada Zaječara dobio je pobednički plašt, zlatnik, Časni krst i novčanu nagradu od 15.000 dinara, dok se ostali plivači dobili novčanu nagradu od 1200 dinara. Za posetioce obezbeđeni su posluženje i topli napitci. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts