понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
Potraga za zaposlenima biće lakša uz novi Šifarnik NSZ

Potraga za zaposlenima biće lakša uz novi Šifarnik NSZ

Šifarnik zanimanja je deo nacionalnog standarda koji se primenjuje pri evidentiranju, prikupljanju, obradi, analiziranju, izveštavanju i publikovanju podataka o zanimanjima. Kako bi se predstavio novi šifarnik, koji je u primeni od 1. januara ove godine, u Zaječaru je održana Informativna sesija na kojoj su poslodavci mogli detaljije da se upoznaju sa novinama.

Kako iz Nacionalne službe za zapošljavanje napominju veoma je važno da postoji šifarnik zanimanja koji sadrži ažurnu klasifikaciju poslova koji postoje na tržištu rada.

„Do primene novog Šifarnika zanimanja, mi smo raspolagali Šifarnikom iz 1990. godine. Zanimanja na današnjem tržištu rada se menjaju, te su zanimanja koja su postojala pre nekih 10, 20 godina danas iščezavaju i ne postoje, dok sa druge strane zanimanja za koja nismo mogli ni da pretpostavimo da će postojati veoma su aktuelna. Baš iz tog razloga kreiran je Šifarnik zanimanja koji na realan način oslikava stanje na tržištu rada i prikazuje koja su to radna mesta koja u ovom momentu postoje“, rekla je Neda Milanović, direktor sektora za podršku zapošljavanju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ona je dodala da je jako značajno to što će se ovaj Šifarnik ažurirati sa svim promenama na tržištu rada. „Bićemo u mogućnosti da brišemo neka zanimanja za koja primetimo da više ne postoje, a da druga zanimanja koja se pojavljuju unosimo u Šifarnik ili da im menjamo grupe u kojima se nalaze, što nam omogućava rad na kvalitetan način“, rekla je Milanović.

Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pružiće kompletnu podršku i saradnju sa poslodavcima kako bi se što kvalitetnije primenjivala nova klasifikacija zanimanja. Svi poslodavci o ovoj temi mogu se informisati kod savetnika i saradnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ali i putem mejla šifarnici@nsz.gov.rs

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts