среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru obeležen Svetski dan borbe protiv side

U Zaječaru obeležen Svetski dan borbe protiv side

1. decembar se već 30 godina obeležava kao Svetski dan borbe protiv side i glavni cilj jeste podizanje svesti građana o ovoj bolesti. U Zaječaru je ovaj dan obeležen pod sloganom „Saznaj svoj status“ čime je akcenat stavljen na značaju testiranja na hiv.

Od 1985. godine, kada se smatra da je počela epidemija u Srbiji, do novembra 2018. godine registrovano je 3797 osoba inficiranih hiv-om, od kojih je 1943 obolelo od side. U tom periodu umrlo je 1235 osoba. Od januara do novembra ove godine hiv je dijagnostifikovan kod 130 osoba, dok je kod 41 osobe postavljena dijagnoza side. U Zavodu za javno zdravlje Timok u toku 2018. godine, do novembra meseca, otkrivene su 4 hiv pozitivne osobe.

Statistika kaže da je dominantan način zaražavanja hivom nezaštićeni polni odnos, a broj obolelih muškaraca je čak 12 puta veći u odnosu na žene na nivou cele Srbije. Svi zainteresovani mogu se testirati u Zavodu za javno zdravlje Timok Zaječar svakog radnog dana u periodu od 8 do 13 časova.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts