петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Šta lekari preporučuju tokom zimskih meseci?

Šta lekari preporučuju tokom zimskih meseci?

Prema rečima lekara kada dolazi do naglih promena spoljašnje temperature prve neprijatnosti imaju asmatičari i hronični bolesnici. Jedna od važnih preporuka lekara tokom zimskih dana jeste slojevito oblačenje, kojim bi se kontrolisala temperatura tela, ali i da se izbegava boravak napolju tokom jutarnjih sati kada je najhladnije.

„Prelazak iz toplog u hladno i obrnuto zaista čini određene promene na telu, odnosno ono šta prvo osećaju pacijenti. Pre svega stradaju asmatičari i hroničari, koji se češće žale da ih guši. Nekakvi saveti i preporuke koje bismo uputili našim pacijentima jeste da čekaju da izlaganje temperaturnim razlikama ne bude u ranim jutarnjim satima i uveče, iz prostog razloga što su tada najdrastičniji. Što se tiče oblačenja, uobičajena preporuka jeste da to bude slojevito, kako bi čovek u toku dana kada se više obuče nego što mu treba da može određene slojeve garderobe da skine“, rekao je dr. specijalista Bojan Šarčević.

Doručak je najvažniji obrok, te lekari savetuju da se tada jede hrana koja bi nam dala energiju za ostatak dana.

Iako je napolju dosta hladno, stručnjaci preporučuju dosta fizičke aktivnosti, umerenost u hrani i piću, ali i što više izlaganja dnevnoj svetlosti, koje je tokom zimskih meseci ima manje. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts