петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: U Istorijskom arhivu izložba “Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji” i 10. naučno-stučni skup

Zaječar: U Istorijskom arhivu izložba “Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji” i 10. naučno-stučni skup

Izložba “Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji” predstavlja 30ak panoa koji prikazuju lekare u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Posetioci će imati priliku da u narednih 15 dana vide ovu izložbu u galeriji Istorijskog arhiva Timočke Krajine.

“Iako su lekari Banjaluke u ovoj izložbi poređani azbučnim redom oni se u vremenskom razdoblju od dvadesetak godina postojanja Kraljevine Jugoslavije mogu generacijski i po poreklu podeliti na više grupa. Prvi krug Banjalučkih lekara u Kraljevini Jugoslaviji, pored nekoliko domaćih lekara, činili su mahom lekari poreklom iz slovenskih zemalja Austrougarske, iz krajeva carske Rusije, Kraljevine Srbije. Već u drugom, a naročito u trećem krugu, pored lekara iz prečanskih krajeva Kraljevine Jugoslavije i bivše Kraljevine Srbije, počinju da pristižu lekari iz Banjaluke i drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Treći krug predstavljaju lekari stradalnice, kojima mahom pripadaju Srbi i Jevreji, a kojima je rat doneo kraj njihovog lekarskog rada”, rekao je mr Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Ovom prilikom otvoren je i 10. Naučno-stručni skup “Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura”, a na ovom međunaronom kupu ima učesnika iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Srbije.

“Na ovom skupu biće 24 izlagača čije su sesije podeljene u dva dana. To je jedan skroman doprinos Arhiva u prikazu istorije medicine u Timočkoj Krajini, ali i celoj Srbiji”, rekao je direktor Istorijskog arhiva Velibor Todorov.

Jubilarni 10 naučno-stručni skup u Istorijskom arhivu Timočke Krajine traje 2 dana. Organizatori su Istorijski arhiv, Rajačka škola zdravlja, Arhiv Srbije i Institut za noviju istoriju. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts