петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru održan 1. Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije

U Zaječaru održan 1. Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije

Prvi Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije otvoren je srpskom himnom nakon čega se čula himna Roma. U revijalnom delu učestvovali su Folklorna sekcija Društva Roma Zaječar, Udruženje građana „Ternipe“ iz Pirota, Folklorna sekcija Udruženje Roma „Forum“ iz Bele Palanke i Kulturno umetničko društvo „Zoran Gajić“ iz Rgotine. Učenice Osnovne škole Đura Jakšić na recitovale su pesme na romskom. Cilj ovog festivala jeste promocija i čuvanje romske tradicije i kulture, a prisutnima se program veoma dopao.

Pokrovitelj Prvog Festivala romske kulture i tradicije Republike Srbije je grad Zaječar. „Grad svakodnevno brine o pravima i položaju Roma. Kroz razne programe radimo na osnaživanju toga“, rekla je Marija Marković, član Gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu, boračka i invalidska pitanja.

Miljan Rašić, predsednik Udruženja Roma Zaječar nije krio sreću i ponos što je ovakva manifestacija organizovana: „Nakon mnogo godina mi smo opet nešto ovako organizovali. Sam naslov 1. Festival romske kulture i tradicije obavezuje, a ovo je uvertira pred nešto što će se održati Đurđevdana, praznika Roma.“

Ovom prilikom podeljene su zahvalnice udruženjima i pojedincima koji su pomogli organizaciju Prvog Festivala romske kulture i tradicije, ali i učesnicima likovnog konkursa. Manifestaciju je organizovala Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Udruženjem Roma Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts