петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Diskusija o položaju žena u Zaječaru

Diskusija o položaju žena u Zaječaru

Položaj žena u 21. veku i dalje je bolna tema o kojoj se ne priča mnogo. Manje plate u odnosu na muškarce, teže se dolazi do zaposlenja, tradicionalna shvatanja koja žene stavljaju u težak položaj samo su neke od tema o koje su obuhvaćene javnom diskusijom o položaju žena u Zaječaru. Na ovom okupljanju govorile su tri žene koje su svojim zalaganjem uticale na to da se poboljša položaj ženskog roda, a to su Marija Sebić, aktivistkinja, Svetlana Mihajlović, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u Nacionalnoj službi za zapošljavanje filijala Zaječar i Dragana Rašić, profesorka sociologije i odbornica u Skupštini grada Zaječara.

„Što se tiče žena u procesu odlučivanja i žena koje učestvuju u političkom životu, činjenica je da se poslednjih godina ta situacija znatno popravlja, odnosno da žene sve više uzimaju učešća u javnoj sferi delovanja, a ne samo u porodičnoj kako je to tradicionalno nekada bilo. Činjenica je da mi još uvek imamo potrebu da nekakvim kvotama određujemo učešće žena u političkom životu konkretno u parlamentu, bilo lokalnom ili republičkom. Trenutno ta kvota iznosi 30% sa tendencijom povećavanja na 40%, do onoga trenutka kada se Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude usvojio“, rekla je Dragana Rašić, profesorka sociologije i odbornica u Skupštini grada Zaječara.

Aktivistkinja Marija Sebić govorila je o prethodnim zalaganjima za poboljšanje položaja žena: „Godinama unazad u saradnji sa Zaječarskom inicijativom mi radimo na projektima koji ojačavaju devojke i devojčice u  njihovim različitim aktivnostima. Ovog trenutka radimo Ženski potpis koji promoviše žene u nauci. Prošle godine radili smo program Žensko ogledalo u kome smo promovisali stvaralaštvo devojaka i devojčica u gradu kroz slikarstvo, fotografiju, sport…“

Diskusija o položaju žena organizovana je u okviru projekta „Vitalni znaci“ koji lokalne organizacije sprovode širom sveta, a Zaječarska inicijativa je jedina u Srbiji koja na taj način ispituje trendove i specifičnosti svoje okoline.

„Ovo je prva u nizu nekoliko javnih rasprava koje će se baviti nekim temama za koje mi smatramo da su veoma bitne za sam grad i građane. Kroz ovu javnu raspravu želimo da vidimo koje su to specifični izazovi i problemi sa kojim se žene u Zaječaru suočavaju i da li postoje adekvatni odgovori na nivou zajednice za te izazove i, ako ne postoje, koje su to mere koje bi trebalo da postoje u zajednici da bi se ti izazovi premostili i rešili“, rekao je Danko Nikolić iz Zaječarske inicijative.

Izveštaj o istraživanju „Vitalni znaci“ biće objavljen do kraja godine i obuhvata 12 suštinski važnih tema. Do kraja 2018. biće organizovane još 4 javne rasprave koje se tiču zdravlja, lokalne ekonomije, ali i opšteg kvaliteta života građana Zaječara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts