четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: U Zaječaru održana akcija u okviru  kampanje „Srbija do informacija“

Zaječar: U Zaječaru održana akcija u okviru kampanje „Srbija do informacija“

U Omladinskom centru u Zaječaru, organizovana je akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”.Skup u Zaječaru deo je kampanje “Srbija do informacija” koja ima za cilj sprečavanje usvajanja izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Kako se troši novac građana? Kakve ugovore sklapaju državnici i javna preduzeća? Koga i kako zapošljavaju? Ali i kolike plate političari, funkcioneri i direktori imaju imaju? – odgovori na ta pitanja dobijaju se prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, usvajanje predloga izmene pomenutog Zakona otežalo bi pristup informacijama na koje građani imaju pravo, slažu se u nevladinom sektoru.

„Deda Mraz je simbol svega dobrog, Deda Mraz deli poklone ali je prosto ovih dana u problemu zato što će ubuduće morati da nam deli i informacije šta rade naša javna preduzeća“, rekao je na tribini u Zaječaru t Pavle Dimitrijević iz „CRTE“

Dimitrijević objašnjava da je glavni problem to što građani ubuduće neće moći da dobiju informacije od velikih sistema i većih budžetskih potrošača kao što su recimo Železnice Srbije ili Koridori Srbije. On naglašava da ukoliko se te izmene Zakona usvoje, ljudi u Srbiji neće znati na šta troši njihov novac.

Ako se usvoji ovaj predlog zakona na svaki zahtev za slobodan pristup informacijama čekaće se bar dve godine, rečeno je u u Zaječaru. U okviru ove akcije Deda Mraz je sa svojim karavanom do sada obišao više gradova Srbije, a inicijativu je podržalo više od osamdeset medijskih kuća iz svih krajeva naše zemlje.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts