среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Saznajte kako sprečiti retrovegetaciju

Zaječar: Saznajte kako sprečiti retrovegetaciju

Kraj oktobra i po svemu sudeći i početak novembra meseca obeležiće izuzetno toplo vreme za ovo doba godine što bi moglo voćarima stvoriti probleme kada je u pitanju vegetacija kad joj vreme nije. zbog toga je prema rečima poljoprivrednih savetodavaca neophodno preduzeti neophodne korake kako bi se to sprečilo.

 

 

Sigurno je da  retrovegetacija nije uobičajena, ali je teško u ovom trenutku, obzirom na temperature oko dvadeset stepeni, predvideti mrazeve i drastično zahlađenje. Postavlja se pitanje šta bi voćari trebalo da urade da bi sprečili moguće posledice?

 

„Ova blaga jesen donosi nam retrovegetaciju, obzirom da je još uvek nema mrazeva preporuka je voćarima da u narednom periodu voćke tretiraju peto postotnom ureom kako bi se sprečila vegetacija, odnosno spržila formirano lišće i pupoljci“, ističe Mihajlo Žikić savetodavac u PSSS „Agroznanje“

 

Ipak na vremenske uslove čovek ne može da utiče. „Ono što je u našoj moći jeste da zaštitimo voćne vrste od bolesti i štetočina“, preporučuje Žikić.

 

Savetodavci podsećaju voćare da u jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku uvek počinju održavanjem higijene koja obuhvata: između ostalog, sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana. Sve ove biljne delove treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts