четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Odličan rod kukuruza na parcelama u Zaječaru i opštini Boljevac!

Odličan rod kukuruza na parcelama u Zaječaru i opštini Boljevac!

Berba kukuruza na parcelama koje se nalaze na teritoriji grada Zaječar i opštine Boljevac još uvek je toku. Pod kukuruzom je nešto više od 9.000 hektara. Prema rečima savetodavaca u PSSS Agroznanje u Zaječaru, beba je okončana na oko 89 posto površine pod ovom kulturom, a rod premašuje višegodišnji prosek.

Berba je počela sredinom septembra meseca i još uvek traje, vremenski uslovi ove godine bili su naklonjeni ovaj ratarskoj kulturi u potpunosti, što potvrđuju i rekordni prinosi. “ Ratari koji su primenili punu agro tehniku mogu računati na rod od 8,5 – 10 tona po hektaru, što je izvanredan podatak“ istakla je Slavica Kodžopejić savetodavac u PSSS Agroznanje u Zaječaru.

Nakon berbe veoma je važno i pravilno rukovanje usevom, ističe Kodžopejić i dodaje, da osim temeljnog čišćenja skladišta i odvajanja prošlogodišnjeg od ovogodišnjeg roda, neophodno je i odbaciti oštećene i bolesne klipove.

Otkupna cena kukuruza je prilično nepovoljna za proizvođače, te je preporuka savetodavaca da se sa plasmanom sačeka još neko vreme. Inače nakon završene berbe, u narednom periodu ratare očekuje i priprema zemljišta za setvu pšenice, koja će, kako kažu stručnjaci, zbog vremenskih uslova morati još malo da sačeka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts