уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Kakav vazduh dišemo u Zaječaru

Kakav vazduh dišemo u Zaječaru

Zavod za javno zdravlje Timok Zaječar tokom cele godine vrši ispitivanje zagađenosti vazduha, a kada krene grejna sezona najviše se obraća pažnja na kvalitet vazduha.

Prošlog meseca, kako izveštaji pokazuju, kvalitet vazduha je bio zadovoljavajući, obzirom da se javlja čađ kao parametar koji se najviše pojavljuje u ovom periodu. Mogu da kažem da je samo 6. oktobra vrednosti su bile 63,75 mikrograma po metru kubnom, a preporučena vrednost je do 50. Ostalih dana bilo je čak i nižih vrednosti, sve zavisi od klimatskih uslova, vlažnosti vazduha, strujenja vetra i emisija dimova i zagađujućih materija u životnoj sredini iznad Zaječara”, rekla je dr Dijana Miljković, specijalista higijene.

Analize tokom prethodnih godina pokazuju da se najveća koncentracija čađi javlja u drugoj polovini decembra i početkom januara. “Možda je razlog tome što više Zaječaraca bude u svojim kućama gde se više loži i greje, a i tad se očekuju niske temperature”, dodala je dr Miljković.

Čađ, kao faktor koji se pojavljuje iznad granične vrednosti, može da utiče na gornje delove respiratornog trakta, počev od nosa, ždrela, pluća, gornjih disajnih puteva, u smislu da daje nadražaj, kašalj, ali i može da izazove akutne respiratorne bolesti, ali i da podstakne hronične bolesti.

Merenja kvaliteta vazduha Zavod za javno zdravlje Timok Zaječar vrši svakodnevno sa jednog mernog mesta, a glavni uzročnik velike koncentracije čađi jesu mala, kućna ložišta koja su najaktivnija tokom zimskih meseci.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts