четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Radikalizacija štrajka prosvetara, časovi skraćeni na 30 minuta

Radikalizacija štrajka prosvetara, časovi skraćeni na 30 minuta

Prosvetni radnici, nezadovoljni predlogom zakona o platnim razredima od 24. septembra održaće skraćene časove od 30 minuta umesto regularnih 45. Ovo je jedna od mera radikalizacije protesta.

Po odluci glavnog odbora Unije sindikata31.8. u Beogradu održan je protest nakon koga smo nastavili sa serijom štrajkova. Pošto pregovori nisu išli u onom toku kakvom smo očekivali, a došlo je do nekih malih pomaka, nismo dobili sve ono šta smo tražili. Na sastanku glavnog odbora Unije dogovoreno je da od 24. septembra sva četiri reprezentativan sindikata krenu sa štrajkom gde će nastava da bude skraćena na 30 minuta”, rekao je Goran Manojlović, predsednik gradskog odbora Unije prosvetara Zaječar.

Škole koje se nisu priključile štrajku su Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj u Salašu, osnovne škole u Vražogrncu, Grljanu i Rgotini. Osim njih na teritoriji Zaječara u štrajku su sve gradske osnovne škole, osnovna muzička škola, Škola za osnovno i srednje obrazovanje Jelena Majstorović i sve srednje škole.

S obzirom da je nastava skraćena na 30 minuta, a pošto mi imamo uvodni deo časa u kome se obnavlja gradivo sa prethodnog časa, mi taj deo za obnavljanje skratimo na par minuta i tako učenici ne trpe ništa”, dodao je Manojlović.

Od početka štrajka postignut je napredak, jer je Ministarstvo prosvete ponudilo da sve razredne starešine uđu u devetu platnu radnu grupu. To znači da je za 38.000 prosvetara obezbeđen bolji položaj. Ipak, sindikati insistiraju da Vlada Srbije sa sadašnje osme prebaci u devetu platnu grupu sve radnike u prosveti sa sedmim nivoom stručne spreme, kojih je još oko 27.000.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts